Terug Volgende

Walk of Waste

Kunst op misschien wel de laatste plek die je zou verwachten: prullenbakken. Dat is het principe van de Walk of Waste, die kunst brengt naar wat doorgaans juist als lelijk en puur functioneel gezien wordt.

Walk of Waste Leiden (analoog aan het project in Nijmegen) heeft als doel om zoveel mogelijk Leidenaren te bereiken om zich bewust te worden van zwerfafval. Het project draagt bij aan de verbinding van kunst met een maatschappelijk vraagstuk en zorgt tevens voor een bijzonder (en schoner en gezelliger) straatbeeld in de Heren- en Doezastraat.

Het gaat om tien openbare afvalbakken waar door negen Leidse kunstenaars kunstobjecten van worden gemaakt met als overkoepelend thema afval en duurzaamheid. De kunstenaars zijn Joke Schoneveld, Pop Eye, Tim Juffermans, Fleur van den Berg, Mark Flipse, Arjenne Fakkel, Karl Karlas, Anna June van Duijn en Remko Koopman. Eén afvalbak werd ontworpen door leerlingen van groep 7 van de Lucas van Leydenschool onder begeleiding van kunstenaar Lyda Bekker nadat ze eerst een gastles over afval hebben gekregen van biologe Liselotte Rambonnet.

Ferry Rigault is coördinator van het project, Resi van der Ploeg curator. Er wordt nauw samengewerkt met de afdeling Reiniging van de gemeente Leiden. Op vrijdag 28 2021 werd de Walk of Waste officieel geopend door wethouder Yvonne van Delft. Een vervolgproject is in de maak. Lees hier meer over de Walk of Waste.

Locatie: Doezastraat, Herenstraat