Terug Volgende

Sachi Miyachi: 'The Hut Next to the Guard's House'

In de binnenstad van Leiden is momenteel een werk van de Japanse kunstenaar Sachi Miyachi te bewonderen. ‘The Hut Next to the Guard’s House’ is een gelaagde houten constructie op het Gerecht, het plein dat vanaf de middeleeuwen bestaat en eeuwenlang de locatie was voor executies. ‘Ik raakte gefascineerd door de acht ramen en de galerij, een plek vanwaar men keek naar executies maar ook bekeken werd. Een executie was ook als een performance bedoeld om het volk iets te leren, een waarschuwing,’ aldus Miyachi. Naar verwachting blijft het werk vijf maanden staan.

‘Ik hoop met dit werk een middel te bieden waarmee mensen de geschiedenis van het Gerecht kunnen beleven, een sculptuur dat het nu verbindt aan het vroeger van deze openbare plek,’ vervolgt Miyachi. Het werk is een houten constructie, gelijkend op een hut met herkenbare Japanse elementen, waarin de raamstructuur van het vroegere gerechtsgebouw te herkennen is. Miyachi: ‘Ramen zijn natuurlijk tweedimensionale objecten. Ik probeerde ze als het ware te kristalliseren door er acht achter elkaar te zetten en tot een driedimensionaal object te maken. Dat was het beginpunt.’

Sachi Miyachi (1978) werd geboren in Japan en woont en werkt in Amsterdam. Ze exposeerde eerder al op vele andere plekken in binnen-en buitenland, waaronder met soloexposities in het Van Abbemuseum in Eindhoven en de Vredeskerk in Amsterdam. Haar sculpturen laten zich herkennen door de specifieke kenmerken van de plek waar ze gebouwd zijn en worden geïnspireerd door het contact met bewoners.

De realisatie van dit werk in de Leidse binnenstad wordt mogelijk gemaakt dankzij het Lucas van Leyden Fonds. Dit Fonds, gefinancierd door Gemeente Leiden, stimuleert en ondersteunt projecten voor beeldende kunst in de openbare ruimte van de stad Leiden met aandacht voor de relatie tussen kunst en wetenschap, en kunst en samenleving.


Locatie: Gerecht

Doe een aanvraag