Terug Volgende

Gevelobject

In juni 1976 stond er een oproep in de Leidse Dagbladen aan kunstenaars uit de regio. Het verzoek was om documentatie en idee├źn in te sturen voor een nieuw werk in de Korte Vlietschool, een school voor moeilijk lerende kinderen. Geld voor deze decoratieve aankleding van de nieuwbouw aan de Schubertlaan in Zuidwest kwam vrij uit de percentageregeling.

Uit de reacties zijn vier kunstenaars geselecteerd van wie Peter de Ru uiteindelijk de definitieve opdracht kreeg. Hij maakte voor de muur van de gemeenschappelijke ruimte een passende decoratieve aankleding. Maar daar bleef het niet bij. Ook voor een gevel van de school aan de kant van de Schubertlaan vervaardigde De Ru een object. Het is een zon zoals de leerlingen van de Korte Vlietschool deze zien: oranjerood, rond, warm en met een heleboel armen als stralen.
De autodidact De Ru was overigens geen onbekende op de Korte Vlietschool. In 1975 had hij zich als zelfstandig beeldend kunstenaar gevestigd met ter ondersteuning een tijdelijke deeltijdbaan op deze school. De Ru kreeg bekendheid met wandschilderingen die hij in opdracht vervaardigde. Toen zijn praktijk bleef groeien, schoot zoon Sven te hulp. In 1996 gingen zij samenwerken onder de naam V.O.F. Kunst & Ko.
Vader en zoon De Ru maken monumentale werken die naadloos aansluiten bij de rest van het interieur. Zo verzorgden zij in 2008 de decoratieve aankleding van het schip de Eurodam (Holland America Lijn). Hun werk is een sampling van de Hollandse meesters van de 17e eeuw, popart en surrealisme. Digitale technieken combineren zij met traditionele schilderkunst.
Hoewel de vorm van het gevelobject aan de Schubertlaan sterk verschilt van die van het werk dat vader en zoon in de eerste jaren van de 21ste eeuw maken, is het maatschappelijk engagement gebleven. Onder de weelderige vormen zit regelmatig commentaar op milieuproblematiek, onverschilligheid en overconsumptie verstopt.
www.kunstenko.nl

Maker: Peter de Ru (1950)

Locatie: Schubertlaan, gevel Korte Vlietschool

Jaar plaatsing: 1977

Materiaal: Polyester, hout en staal

Type: Sculptuur

Doe een aanvraag