Terug Volgende

Kunst op het Betaplein: samen in gesprek met de buurt

Gepubliceerd op 24 november 2021

Auteur: Sophie Jansen


Het gloednieuwe Betaplein vormt het hart van de omgeving van Leiden Lammenschans: een locatie waar veel geleerd wordt, waar technologische ontwikkelingen plaatsvinden, waar steeds meer jonge mensen wonen en waar jonge ondernemers kans krijgen om hun zaak op te zetten. Wat nu nog ontbreekt is een spraakmakend kunstwerk, maar daar komt snel verandering in. Op verzoek van Gemeente Leiden is het Lucas van Leyden Fonds in gesprek met verschillende partijen uit de buurt, met als doel de kaders voor een kunstwerk voor het Betaplein vast te leggen.

Namens het stadscuratorium van het Lucas van Leyden Fonds presenteerden Sandrine van Noort en Annelies Dijkman, beiden goed bekend met de omgeving, een selectie van zes mogelijke kunstenaars die op het Betaplein aan de slag zouden kunnen gaan. Dit zijn allen kunstenaars die goed kunnen werken met de kenmerken van de omgeving zoals stedelijke ontwikkeling, diversiteit, relatief jong en dynamisch in gedachten. Het LLF benadrukt sterk dat deze bijeenkomst bedoeld is om samen met de buurt tot een programma met eisen te komen voor het kunstwerk.

Na de presentatie van zes mogelijke kunstenaars is het gesprek geopend en komen de betrokkenen met een aantal kernpunten. Wat heel snel duidelijk wordt is dat een beeld op een sokkel niet op het Betaplein past: deze omgeving heeft behoefte aan een kunstwerk waarmee interactie mogelijk is, bijvoorbeeld als gebruiksvoorwerp om op te zitten. Ook staat de ‘wauw-factor’ op het menu. Het kunstwerk moet opvallen, impact hebben in de omgeving en misschien zelfs een trekpleister worden. Verder is het van groot belang dat het werk past bij het karakter van de buurt en de zaken die daar spelen: een dynamische omgeving met grote golven van drukte, speelsheid, humor, veel jonge mensen en gezinnen, waar gentrificatie op de loer ligt en waar studenten ook geregeld kampen met eenzaamheid.

Met het oog op deze duidelijke randvoorwaarden wordt besloten om vaart te maken. Op 22 november komt een aantal van de aanwezigen opnieuw bij elkaar, ditmaal in de openlucht van het Betaplein om te kijken naar een aantal mogelijke locaties. Een eerste conclusie die zich op locatie aandoet is dat het plein zich uitstekend leent voor een speels werk, een werk waarvan snelheid, verbinding en beweging uitgaat. Met het oog op het formaat van het plein wordt direct gedacht aan een werk dat op meerdere plekken terugkomt, of zelfs een reeks werken. Wat betreft de precieze locatie wordt al snel gekeken naar de ‘eilandjes’ aan gras die over het plein verspreid zijn. Vele van de aanwezigen benadrukken dat deze - vooral gedurende de warme maanden - al vaak druk bezet zijn en dat een kunstwerk beter tot zijn recht zou komen op de bestrating zelf.

Op 6 december komen de aanwezigen opnieuw bij elkaar - dit keer voor een digitale ontmoeting, waarbij hopelijk beslissingen genomen kunnen worden over een kunstenaar en beoogde locatie. De versnelling is ingezet, meer nieuws volgt binnenkort.