Terug Volgende

Kimsooja wint de Lucas Art Award!

Gepubliceerd op 18 november 2020

De Koreaanse kunstenaar Kimsooja is de winnaar van de allereerste Lucas Art Award. Dat werd afgelopen maandag besloten door een vijfkoppige jury die werd voorgezeten door Kitty Zijlmans (zonder stemrecht) en bestond uit beeldend kunstenaar Emma van Noort, voorzitter van COC Leiden Debbie Helaha, wethouder Cultuur Yvonne van Delft, Dick van Broekhuizen, conservator bij Museum Beelden aan Zee, en beeldhouwer Josua Wechsler. De jury prijst het werk van Kimsooja vanwege haar artistieke inhoud en de impact die ze kan hebben op de stad. Het is de bedoeling het uiteindelijke kunstwerk in 2021 te realiseren.

Het werk van Kimsooja (1957) weet op fascinerende wijze zaken als sociaal-culturele identiteit, zelfbewustzijn, en gemeenschapszin aan de orde te stellen. Kimsooja werkt afwisselend in Seoul, Parijs en New York en heeft veel ervaring met werk in de openbare ruimte. Dat het patroon van ‘naald en draad’ in haar werk veel terugkomt is geen toeval: verbinding staat altijd centraal. De jury van de Lucas Art Award verwacht dat het werk van Kimsooja voor Leiden een ervaring zal zijn: een visueel verbluffend en gelaagd werk in de openbare ruimte van het stadscentrum. Onderstaand schetsontwerp is een eerste voorstel waarbij een proces van haalbaarheid en draagvlak in de stad van groot belang is. Samen met bewoners en andere betrokkenen wordt bekeken hoe en waar het ontwerp gestalte kan krijgen.

Het eerste schetsontwerp, dat geldt als uitgangspunt voor de volgende fase.Jurylid Emma van Noort licht toe: ‘Op een centrale locatie heeft dit werk potentie om een rol te gaan spelen in het leven van de Leidenaar en direct in het oog te springen van bezoekers aan de stad. Je kunt bij dit kunstwerk met mensen afspreken, een eerste date hebben, er hopelijk zelfs onderdeel van worden.’ Volgens Dick van Broekhuizen zal het beeld van Kimsooja voor Leiden een beleving worden: ‘Een werk dat niet zou misstaan in Barcelona of Bilbao.’ Josua Wechsler, die zelf in 2019 de BPS-Award van Beelden In Leiden won, noemt het werk ‘een groot gebaar, met de mogelijkheid om mensen te verenigen.’

Voorzitter Kitty Zijlmans tijdens de jurering. Foto: Eelkje Colmjon.

Nu de winnaar is gekozen, zijn de technische haalbaarheid en het draagvlak onder de Leidse gemeenschap de volgende punten op de agenda. Bij het oprichten van de Lucas Art Award is de stad als canvas aan de kunstenaar voorgelegd. Het is nu de taak van het Lucas van Leyden Fonds om de stad van stap tot stap te informeren, te betrekken en op die manier draagvlak te creëren.