Terug Volgende

Frank Koolen wint de Lucas Art Assignment en maakt ‘Onze Sporen’ op het Bètaplein

Gepubliceerd op 17 mei 2022

Kunstenaar Frank Koolen is de winnaar van de Lucas Art Assignment en mag zijn werk ‘Onze Sporen’ realiseren op het Bètaplein in de Lammenschansdriehoek. Dat werd op 11 mei unaniem bepaald door een jury bestaande uit vertegenwoordigers van dit gebied waar wonen, werken, ondernemen en onderwijs samenkomen. De Lucas Art Assignment is door het Lucas van Leyden Fonds in het leven geroepen om een actieve impuls te geven aan beeldende kunst in de openbare ruimte in Leiden. Naar verwachting wordt het werk in het najaar van 2022 gerealiseerd.

In 2021 werd door het Lucas van Leyden Fonds een oproep uitgezet onder betrokkenen uit de omgeving van het Bètaplein om mee te praten over de ontwikkeling van een kunstwerk. Naar aanleiding hiervan is een groep stakeholders gevormd. Zij stelden een aantal voorwaarden voor het werk, op basis waarvan Sandrine van Noort en Annelies Dijkman (beide lid van het stadscuratorium van het Lucas van Leyden Fonds) drie kunstenaars selecteerden: Alphons ter Avest, Frank Koolen en Joanneke Meester. Op 11 mei 2022 presenteerden de kunstenaars hun schetsontwerpen aan de jury, die Koolen unaniem als winnaar koos.

‘Onze Sporen’ bestaat uit verschillende fel gekleurde paddenstoelen, twee grote ‘blikvangers’ en enkele kleinere exemplaren die op het plein als stoelen en tafels kunnen functioneren. Koolen liet zich voor het werk inspireren door het eeuwenoude netwerk van schimmels dat op aarde bestaat en verwijst met de titel naar onze gedeelde afkomst als mensen maar ook naar onze gezamenlijke (wetenschappelijke, culturele, sociale) verdiensten en datgene wat we achterlaten en doorgeven.

De jury prijst ‘Onze Sporen’ om zijn speelse, interactieve karakter, de link met de natuur en de mogelijkheden tot participatie. Het is een sociaal kunstwerk dat ingaat op de diversiteit van de gebruikers van het plein, maar legt ook een link met de biologie.

In uitstraling zal het een contrast vormen met de zakelijke, stenige omgeving van het Bètaplein. In de uitwerking is aandacht nodig voor de technische uitdagingen die het maken van een groot werk in de openbare ruimte met zich meeneemt. Binnenkort gaat Koolen opnieuw in gesprek met stakeholders uit de omgeving om gezamenlijk manieren te bedenken waarop zij bij de realisatie betrokken kunnen worden.

Over de kunstenaar

Frank Koolen (1978) werkt met alle mogelijke disciplines en richt zich in zijn werk op de specifieke context van een idee, plek, museum of organisatie. Daarbij is hij altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en samenwerkingen. Hiermee hoopt hij verbindingen te leggen tussen mensen en hun manieren van kijken en denken. Zijn werk bestaat onder meer uit beelden in de openbare ruimte, installaties, video's, publicaties en foto's. Zijn werk in de openbare ruimte is herkenbaar door het spel met schaal en het vrolijke kleurgebruik. Eerder realiseerde hij bijvoorbeeld Het Monument voor Toekomstig Geluk in Drachten.

Blijf op de hoogte! Volg het Lucas van Leyden Fonds op Instagram, Twitter en Facebook voor het laatste nieuws over dit en andere projecten.