Lucas Art Assignment

Kunstenaar Frank Koolen is de winnaar van de Lucas Art Assignment en mag zijn werk ‘Onze Sporen’ realiseren op het Bètaplein in de Lammenschansdriehoek. Dat werd op 11 mei unaniem bepaald door een jury bestaande uit vertegenwoordigers van dit gebied waar wonen, werken, ondernemen en onderwijs samenkomen. De Lucas Art Assignment is door het Lucas van Leyden Fonds in het leven geroepen om een actieve impuls te geven aan beeldende kunst in de openbare ruimte in Leiden. Naar verwachting wordt het werk in het najaar van 2022 gerealiseerd.

‘Onze Sporen’ bestaat uit verschillende fel gekleurde paddenstoelen, twee grote ‘blikvangers’ en enkele kleinere exemplaren die op het plein als stoelen en tafels kunnen functioneren. Koolen liet zich voor het werk inspireren door het eeuwenoude netwerk van schimmels dat op aarde bestaat en verwijst met de titel naar onze gedeelde afkomst als mensen maar ook naar onze gezamenlijke (wetenschappelijke, culturele, sociale) verdiensten en datgene wat we achterlaten en doorgeven.

De jury prijst ‘Onze Sporen’ om zijn speelse, interactieve karakter, de link met de natuur en de mogelijkheden tot participatie. Het is een sociaal kunstwerk dat ingaat op de diversiteit van de gebruikers van het plein, maar legt ook een link met de biologie. In uitstraling zal het een contrast vormen met de zakelijke, stenige omgeving van het Bètaplein. In de uitwerking is aandacht nodig voor de technische uitdagingen die het maken van een groot werk in de openbare ruimte met zich meeneemt. Binnenkort gaat Koolen opnieuw in gesprek met stakeholders uit de omgeving om gezamenlijk manieren te bedenken waarop zij bij de realisatie betrokken kunnen worden.

Lees verderFrank Koolen

Winnaar

Joanneke Meester

Geselecteerd kunstenaar

Alphons ter Avest

Geselecteerd kunstenaar